Hvitløk er en plante i løkfamilien som er kjent for å ha mange gode egenskaper og det er mye som taler for å alltid ha tilgang til denne fantastiske nyttveksten. For å få en hvitløk til å trives trenger du hverken lange store åkre eller drivhus. Denne dyrker du enkelt i hagen eller til og med hjemme i vinduskarmen. Den klarer seg stort sett selv og alt du trenger å gjøre er å nyte den når den er klar.
Planter du hvitløk ute så må du nok vente litt før du kan glede deg over den og bruke den. Men planter du hvitløk hjemme i vinduskarmen vil du ha tilgang til deler av hvitløken hele året. Perfekt som smakstilsetter i utallige matretter.
Slik dyrker du hvitløk ute
Vil du ha de aller største og beste hvitløkene bør du sette dem i jorden på høsten i perioden september til november. Du kan også plante hvitløk på våren, men det anbefales å gjøre det senere. Sørg for å få hvitløken i jorda før frosten kommer.
Sørg for at jorda du planter i er fri for ugress og at jorden ikke er alt for sammenpresset eller kompakt. Det beste du kan plante med ute er settehvitløk. Den ligner på den du får kjøpt i butikken, men settehvitløken er fri for sprøytemidler og er sertifisert sykdomsfri.
Slik planter du hvitløk
Når du skal sette hvitløken i jorda starter du med å bryte hvitløken fra hverandre slik at alle feddene er adskilt. Hvert av feddene vil bli en splitter ny hvitløk, og jo større fedd du velger jo større vil de nye hvitløkene dine bli.
Har du litt plass til overs i hagen din kan du gjerne plante hvitløkfeddene dine i rader. Plant feddet med den spisse enden opp og dobbelt så dypt i jorden som feddet er høyt. Husk å ikke plante nærmere enn 10-12 cm mellom hvert fedd. Det bør også være en avstand på rundt 30 cm mellom radene. Plantene trenger god plass å vokse på slik at hver hvitløk får utnyttet hele sitt vekstpotensiale. Går du en kald vinter i møte kan du gjerne dekke til jorden med litt løv og granbar.
Nå skal hvitløkene dine ligge i jorden å kose seg frem til du kan høste dem i juli/ august neste år. Du kan gjerne gjødsle dem med litt brenneslevann i mai måned, det kommer de til å sette pris på.
Høste og lagre hvitløk
Skal du lagre hvitløken du har dyrket frem så er den beste tiden for høsting av hvitløk i slutten av juli eller i begynnelsen av august. Du kan også la hvitløken stå i jorda og hente inn det du trenger.
Når du har høstet hvitløken kan du lagre den ved å tørke den først. Legg hvitløken på et solrikt, tørt og luftig sted og la tørke i en til to uker. Tørket hvitløk som oppbevares riktig regnes å ha en holdbarhet på rundt seks måneder.
Plante hvitløk inne
Planter du hvitløk inne kan du glede deg over at du kommer til å få deilige hvitløksskudd som du kan bruke som smakstilsetter i maten. Skal du plante hvitløk inne kan du bruke noen hvitløksfedd som allerede har begynt å spire.
Plant feddene med den spisse delen på hviløksfeddet vendene oppover. Plant i passende potte og sett i vinduskarmen. Etter en ukes tid vil du få grønne spiselige skudd som du klipper av og tilsetter maten.
Hvitløk er kjent for å ha legende egenskaper og er en verdsatt smakstilsetter i mange hjem, og nå kan du sørge for å alltid ha tilgang på denne smakfulle saken.
Lykke til ?