Allerede nå er det mange som kan glede seg over fulle kurver med kantarell, skogens ubestridte gull. Kantarell er uten tvil den mest populære matsoppen i Norge, og mange tråler skogen i timesvis for å sikre seg denne unike soppen. Kantarellen kan ikke dyrkes og er svært kostbar å kjøpe på butikken, så hva er vel bedre enn å bruke en søndag eller to på å fylle noen kurver? Katarellen vokser fritt og er å finne fra sensommeren til frosten melder sin ankomst.
Bortsett fra smaken på kantarellen kan man også glede seg over at ingen giftige sopper i Norge kan forveksles med denne. Du kan forveksle den med «falsk kantarell», men den er ikke giftig og smaker overhodet ikke godt.
Steder du kan finne kantarell
Når kantarell-sesongen setter inn er det ikke få som kan skilte med bugnende kurver og store smil. Mange har sine «hemmelige» plasser som de søker tilbake til år etter år. Det er likevel fult mulig for en nybegynner å finne denne fantastiske matsoppen, du må bare vite hvor du skal begynne å lete.
Skogen
Kantarell finner du helt enkelt sagt, i skogen. Den utveksler nemmlig næringsstoffer med trerøttene, og er helt avhengig av trær med røtter i bar- og løvskog.
Oppsøker du en næringsfattig gran- og bjørkeskog har du store muligheter for å finne den ettertraktede soppen
Skyggesiden
Kantarellen trives ikke i solen og den har behov for fuktighet for å vokse. Derfor er skyggefulle områder med mosekledd grunn steder du ofte kan finne kantarell. Den trives godt ved kanten av mye brukte stier. Der er det ofte også både gress og grus noe som gjør forholdene optimale for veksten til kantarellen.
Maurtue
Det sies at maurtuer er med på å senke PH-verdien i jorda rundt seg og dermed gjør jorden fattig på nitrogen. Dette er jord som kantarellen trives godt i. Du bør derfor se etter maurtuer når du er ute og leter etter kantarellen.
Som regel mer enn én
Kantarellen står som regel i grupper og har du først funnet én kantarell bør du ta deg tid til å saumfare området rundt litt ekstra godt. De er gode på å gjemme seg i både blåbærlyngen og i nede i mosen.
År etter år
Har du først funnet en god kantarell-plass kan du være sikker på at du vil finne kantarell der neste år også, de vokser faktisk på samme plass år etter år. Finner du en god plass med kantareller er du kanskje så heldig at du kan fylle kurven din mange år frem i tid. En godt bevart hemmelighet om et kantarell mekka har ofte gått i arv i generasjoner. Kanskje er du den neste til å dumpe over en plass hvor dette mektige gullet vokser.
Slik kjenner du igjen kantarellen
Kantarellen kjennetegnes ved sin vakre eggegule farge. Den er traktformet, kjøttfull, fast og gul som heller mot hvitt hvis du deler den opp og ser innsiden. Den har fine riller under hatten med en glatt overflate, i motsetning til den falske som er helt matt.
Husk å aldri hverken plukke eller spise sopp du ikke er helt sikker på hva er. Det kan faktisk få fatale konsekvenser med alvorlig forgiftning. Er du usikker på om soppen du har plukket er spiselig? Da bør du oppsøke soppkontrollen som arrangeres i mange byer hvert år. Skulle du falle for fristelsen å plukke med deg noen sopp arter du er usikker på bør du sørge for å ikke legge de sammen med matsoppen du er sikker på. Legg alle soppen du plukker i hver sin kurv eller papirpose.
Enkelt sagt så vil du ofte finne kantarell ved en øde, men velbrukt grussti, midt i en blandingsskog med mosekledd grunn og tilgang til vann, som en liten bekk f.eks. Alt plassert i skyggen hvor solen sjelden kommer til.
Har det vært en tørr sommer kan det ta litt tid før kantarellen kommer seg opp og frem siden den er avhengig av fukt for å trives.
En tur i skogen vil gi deg både frisk luft og bevegelse og er vell verdt tiden din. Forhåpentligvis vil du belønnes med kurver fulle av skogens beste matsopp.
Husk å stelle pent med «fangsten» din når du kommer hjem. Rens kantarellene og spis dem , frys dem ned eller tørk dem.
Lykke til ?