Endelig mot lysere tider- Nå skal vi stille klokka

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Vinteren har vært lang og mørk, men nå nærmer vi oss endelig dagen hvor vi kan stille klokken til sommertid. Vi stiller klokken to ganger i året og selv om det stadig diskuteres innad i EU om vi skal slutte å stille klokken har det fortsatt ikke blitt noen endelig avklaring. Når vi stiller klokken kan det føles problematisk for både mennesker og dyr. Noen merker lite til endringen, mens andre kjenner det godt og kan slite litt i både én og to uker etter at klokken er stilt.

Mange har tatt til ordet for å avskaffe ordningen med sommertid og normaltid, men det gjenstår å se om det blir noe av. Foreløpig må vi forholde oss til at vi skal stille klokken, også denne gangen.

Hvorfor stiller vi klokka?

klokke

Under første verdenskrig var det Tyskland som var først ute med å stille klokken. Tanken var å utnytte den tiden av dagen hvor man var mest aktiv. Å stille klokken frem og tilbake til ulike tider på året ble også gjort for å blant annet spare på bruken av kull. Selv om verden har gått videre har innføringen og avskaffelse av sommertid og vintertid vært på agendaen opptil flere ganger.

EU gjorde sommertiden permanent i 1981 og det skal bli spennende å se hva EU kommer frem til denne gangen. Norge kommer nok mest sannsynlig til å følge det EU bestemmer, når den tid kommer, hvis det ikke blir en felles avstemning hvor den norske befolkningen bestemmer.

Når på året stiller vi klokka?

Vi stiller klokken to ganger i årer, den siste helgen i mars og i oktober. I år stiller vi klokken den 27.mars kl.02.00. Vi mister én time av dagen, men det er en liten pris å betale for endelig å få en time mer med både sol og lys. Når vi skal tilbake til normaltid, eller vintertid, så skjer det i år den 30.oktober, som heldigvis er lenge til.

Frem eller tilbake?

Vet du hvilken vei du skal stille klokken? Når du tenker over det er det i grunnen veldig enkelt. Du stiller klokken mot sommeren når vi skal inn i sommertid, altså én time frem, og tilbake når vi skal inn i vintertid/ normaltid.

En annen måte å huske det på er også å se for seg lyset og solen. Når vi går inn i sommertid så skal vi stille klokken slik at det er én time lengre lyst på kvelden, altså må klokken stilles en time frem. I stedet for at solen går ned f.eks kl 19.00 så får vi en hel time lengre med lys, og solen vil ikke gå ned før f.eks kl 20.00. Det hele er motsatt når vi går inn i vintertid/ normaltid. Da får vi en time mindre med lys og vi stiller derfor klokken én time tilbake.

De fleste av oss har digital klokke på alt av elektronisk utstyr og det er ikke så mange av oss som har mange analoge klokker som må stilles, men det kan likevel være greit å vite om du skal stille klokken frem eller tilbake.

Gled deg til lysere tider ?

 

Flere artikler