Enhver markering blir ekstra spesiell med flagget vaiende i vinden fra en flaggstang. Du kan flagge på alle nasjonale flaggdager, samt til bursdager, konfirmasjon, dåp og bryllup. Det finnes ingen satte regler for når private skal flagge, men det heter seg at du bør følge de nasjonale flaggdagene. Du kan også ha en vimpel i flaggstangen og det kan henge ute hele døgnet-hele året. Du får flaggstang i flere størrelser og du kan ha flaggstang både hjemme og på hytta. Men før du velger flaggstang er det et par ting du bør tenke på. Vi har derfor tatt en kikk hos Midthaug for tips, råd og inspirasjon.
Det finnes litt du bør vurdere før du går til innkjøp av en flaggstang. Slik som plassering, kvalitet, høyde og vedlikehold kan være verdt å tenke på. Husk at flaggstang også er en perfekt gave til den som har alt.
Hva slags flaggstang bør du velge?
Flaggstenger kommer vanligvis i tre hovedmaterialer som stål, glassfiber og tre. Stål er populært fordi det er holdbart og krever minimalt med vedlikehold. Glassfiberstenger er lette og kan være mer fleksible enn flaggstenger i tre og stål, men stål er et mer holdbart materiale og vil holde i mange år fremover.
En flaggstang i tre gir for mange en tradisjonell følelse, men de krever mye vedlikehold for å bevare utseendet og holdbarheten. Her må du regne med å både male, lakkere og tette for å beskytte flaggstangen mot vær og fuktighet.
Flaggstenger med en kombinasjon av varmforzinket stål og pulverlakk er kjent for å ha en overlegen korresjonsbeskyttelse. Stål er et robust og stivt materialet som passer utmerket for norske værforhold, som ofte kan være litt voldsomt.
I motsetning til flaggstang i glassfiber vil en flaggstang i stål ikke svaie like mye i sterk vind. Dette er spesielt viktig å tenke på det kommer til flaggstenger over 10 meter.
Størrelse og Høyde
Flaggstenger kommer i ulike størrelser og høyder og du kan faktisk velge den høyden du vil. Vanlige høyder for flaggstenger varierer fra 4 til 16 meter, men du kan også få høyere flaggstenger som både 18 og 20 meter.
Når du skal velge høyden på en flaggstang bør du vurdere underlaget den skal festes på og størrelsesforhold mellom flaggstangen og boligen/ hytta.
Det sies at flaggstangen bør være 1/3 høyere enn selve huset. Husk at en høy flaggstang ofte ser flottere ut enn en liten flaggstang.
Montering og Plassering
Du kan plassere en flaggstang der du synes den passer best på eiendommen din, men den bør plasseres slik at den synes ved ankomst til huset. Sørg for at du ikke sjenerer eventuelle naboer. Husk å velge riktig type montering basert på grunnforholdene der flaggstangen skal plasseres.
Før du kjøper en flaggstang bør du finne ut hva slags festeanordning som passer hos deg. Det finnes flere måter å montere en flaggstang på slik som bakkeinstallasjon med stativ for nedstøpt fot, eller fotplate med montering for fjell og underlag som har et avrettet fundament. Du kan også feste en flaggstang direkte på veggen, eller på en stolpe, med skrått eller rett feste.
Å montere en flaggstang på eiendommen, enten det er ved boligen eller ved hytta, er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Hos Midthaug får du monteringsanvisning med en nøye beskrevet forklaring slik at det skal være så enkelt som mulig for deg å montere flaggstangen på egen hånd.
Vindbelastning og Sikkerhet
Det er trygt å ha en flaggstang på utsiden av huset eller hytta, men du bør vurdere vindforholdene i området der flaggstangen skal plasseres, da dette kan påvirke holdbarheten til stangen. Sørg for at flaggstangen du velger er konstruert for å tåle de lokale vindforholdene, og norske værforhold, samt at den blir installert på en sikker måte.
Husk at en flaggstang i stål svinger mindre i vinden enn andre type flaggstenger og er for mange den foretrukne modellen. Både når det kommer til vedlikehold og kvalitet, samt holdbarhet.
Vedlikehold
Alle flaggstenger trenger tilsyn og vedlikehold. Selv om flaggstenger i stål vanligvis krever minimalt med vedlikehold, er det viktig å regelmessig inspisere flaggstangen for slitasje, korrosjon eller andre skader. Husk også å sjekke snorer og koblinger jevnlig, og bytt ut om nødvendig.
Dette må du huske når du har flaggstang
Som eier av en flaggstang et det et par ting du må huske, som når du skal heise og fire flagget. Du kan flagge på alle offentlige høytidsdager, men også ved konfirmasjon, bursdag bryllup og dåp. Du kan også flagge på halv stang når en kjær venn eller et familiemedlem har gått bort.
Vi heiser flagget klokken 08.00 på morningen i perioden mars til oktober, og firer flagget ved solnedgang, eller senest klokken 21.00. Det er andre regler i Nordland, Troms, Finnmark, Svalbard og Jan Mayen. Da heises flagget klokken 10.00, og fires klokken 15.00, i perioden november til februar.
Du kan også ha vimpel i flaggstangen din om du ønsker det. En vimpel kan være oppe hele døgnet-hele året. Sørg for å holde øye med vimpelen siden vi har mange værharde perioder i Norge som kan slite på vimpelen.
Tips: Før du plasserer og monterer en flaggstang bør du sjekke lokale lover, forskrifter og tillatelser. Spesielt hvis du har valgt en flaggstang av betydelig størrelse, eller du skal plassere den nær offentlige veier eller eiendommer. Noen områder kan ha restriksjoner eller krav til tillatelser for installasjon av flaggstenger.
For å få den flaggstangen som passer best hos deg, både når det kommer til høyde og plassering, bør du sørge for at du får hjelp og bistand av kvalifiserte fagfolk. Hos Midthaug får du en solid mengde erfaring, samt flaggstang som er selvprodusert og designet for norske værforhold.