Det er mange som har fått øynene opp for gleden ved å brygget eget øl hjemme. Det er en spennende hobby og langt i fra så vanskelig som mange kanskje tror. Vi har, sammen med Brewshop.no, laget en guide for hvordan du kan lykkes med ditt eget lille hjemmebryggeri. For å fremstille smakfullt øl må du sørge for å ha riktig utstyr og ingredienser. Dette bør du skaffe fra noen som har et godt utvalg og god kompetanse på ølbrygging.
Brewshop.no har Norges beste utvalg av alt du trenger når du skal brygge øl på egen hånd. Med alt du trenger på ett og samme sted har du det beste utgangspunktet for å brygge nydelig øl, enten du er nybegynner eller en ølbrygger med litt erfaring.
Øl inneholder fire hovedingredienser som vann, malt, humle og gjær. Du kan eksperimentere med ulike smaker på ølet ditt ved å bruke forskjellig typer humle og gjær. Hva du bruker vil ha mye å si for smaken på det ferdig bryggede ølet ditt.
Dette må du tenke på når du skal brygge øl
Det er noen viktige hensyn å ta når du skal brygge godt øl. Som nybegynner kommer du langt med en god oppskrift og litt tålmodighet, men det er også et par andre ting du bør ha en oversikt over før du setter i gang.
Finn det utstyret som du trenger og bestem deg for hva slags øl du vil brygge, samt hvilke smaker du vil prøve ut først. Det er også greit å få en oversikt over viktigheten av både temperaturkontroll og renhold. Vi har samlet alt du trenger å vite slik at du enkelt kan planlegge hvordan du skal gå frem for å brygge verdens beste øl.
Husk at gode råvarer har alt å si for sluttresultatet. Hos Brewshop.no finner du de beste råvarene uavhengig av hva slag øl du skal brygge.
God tid og litt tålmodighet
Å brygge eget øl er relativt enkelt, men du bør sørge for å ha god tid og litt tålmodighet. Du bør regne med at bryggeprosessen tar fra fire til seks timer fra start til slutt, inkludert rengjøring.
Det er litt venting mellom hver prosess, men det lønner seg å følge med og bruke tiden på å klargjøre alt du trenger underveis.
Utstyr
Når du starter med ølbrygging er det ikke veldig mye utstyr du trenger. Det holder med et startsett med nødvendig utstyr for hjemmebrygging, et rent kjøkken og litt tålmodighet. Med et allgrain ølsett kommer du raskt i gang med ølbryggingen. Her er smakene ferdig satt sammen og testet ut, samt at råvarene, både malt, humle og gjær, er ferdig oppmålt. Et ølsett passer like godt for for både nybegynnere og viderekommende bryggere.
Det finnes ulike startsett som er tilpasset for enten ekstraktbrygging eller «allgrain» brygging med ekte korn. Forskjellen ligger i hovedsak i at ved allgrain brygging så trenger du en bryggekjele eller bryggemaskin. Utstyret kommer i mange ulike størrelser og prisklasser, så her trenger du kun å velge det som passer best til ditt bruk. Med et allgrain ølsett kommer du raskt i gang med ølbryggingen.
Du trenger også et gjæringskar, samt beholdere til å ha ølet i, som flasker, bokser eller ølfat. Hos Brewshop.no finner du alt du trenger for å brygge fantastisk øl.
Her finner du alt du trenger av utstyr for ekte hjemmebrygging av øl.
Temperaturkontroll
Når du brygger øl er det utrolig viktig med temperaturkontroll. Både når du mesker maltet, skyller vørteren og gjærer ølet. Slurver du her vil du få et øl som ikke smaker særlig godt og du må begynne prosessen på nytt. Hvilke temperaturer som gjelder for ditt øl står som regel i oppskriften du bruker.
Husk å ha riktig temperatur på vannet når du skal skylle malten. For best resultat skal temperaturen på vannet ligge på mellom 75 og 80 grader. Aldri over 80 grader da vil ølet ditt få en besk smak.
Når ølet er klart for gjæring må du sørge for at karet står i et rom med mest mulig jevn temperatur. Varierer temperaturen voldsomt vil det få konsekvenser for smaken på det ferdig bryggede ølet.
Her finner du alt du trenger av utstyr for riktig temperaturkontroll.
Renhold
Selv om alle prosessene er viktig for at ølet ditt skal smake godt, og ha lang holdbarhet, så er kanskje renholdet det aller viktigste. Alt av utstyr og flater må desinfiseres etter hver gang det har vært i bruk.
Vørteren er ekstra utsatt for bakterier i nedkjølingsprosessen så bruk alltid utstyr som er rent og desinfisert. Bruk desinfiserende midler som er ment til ditt bruk, samt hansker. Desto nøyere du er med renholdet jo bedre kvalitet får du på ølet.
Her finner du alt du trenger for perfekt renhold av utstyr til ølbrygging.
Bryggemetoder
Det finnes flere måter å brygge øl på, både for nybegynnere og viderekommende bryggere. Her velger du den metoden som passer best. Du kan avansere etter hvert som du blir tryggere og har tilegnet deg mer kunnskap.
Brygge øl med ekstraktsett
Med et ekstraktsett får du ferdig vørter og du slipper å meske maltet. Alle ingrediensene kommer ferdig oppmålt og klart til bruk. Alt du behøver å gjøre er å blande sammen ingrediensene og tilsette gjær.
Et ekstraktsett passer for deg som vil prøve deg som ølbrygger uten å ha den største kunnskapen, men også for deg som har holdt på en stund. Ølbrygging er for alle, uansett erfaring, og med et ekstraktsett så ligger alt til rette for at du skal ende opp med et flott resultat.
Her kan du se nærmere på alle ekstraktsettene hos Brewshop.no
Brew in A Bag
Vil du brygge øl med ekte korn så er dette en praktisk måte å brygge på. Med BIAB, Brew in A Bag, mesker du knust malt som ligger i en finmasket pose. Posen legges i en vanlig stor kjele sammen med vann slik at du lager vørter. Ølbrygging ved hjelp av BIAB sørger for en enkel og rimelig prosess og er perfekt for blant annet nybegynnere.
Her finner du startsett for BIAB brygging.
Brygge øl med mesking- hele prosessen
Er du ny som ølbrygger bør du bruke god tid, være nøye og tålmodig. Her må du mestre mesking, skylling, kjøling, gjæring og flasking.
Meske
For å lage godt øl må du meske maltet. Å brygge øl ved å meske maltet er en lang og spennende prosess. Mesking av malt består rett og slett av å blande varmt vann med knust malt. Dette skal deretter trekke på riktig temperatur fra 1 time til flere timer.
Temperaturen du velger på meskingen vil ha en påvirkning på hvor mye sukker gjæren vil spise. Lavere temperatur bidrar til at gjæren spiser mer sukker, som omdannes til alkohol.
Du kan meske på både lav, middels og høye temperaturer. Velger du lav temperatur, ned mot 60 grader vil du få et øl som gjærer godt ut. Det ølet vil, av mange, oppleves som tørt og tynt, og har høyere alkoholnivå.
Det vanligste er å meske på middels temperatur, rundt 65 grader. Det vil gi deg et balansert øl. Mesker du på høy temperatur, opp mot 70 grader, vil du få et søtere øl med en fyldig munnfølelse, samt lavere alkoholnivå.
Her finner du et spennende utvalg av malt.
Mesketid
Mesketiden er som regel alltid 60 minutter. Du kan meske lenger, men det er sjelden nødvendig. Hele poenget med meskingen er at stivelsen i kornet skal omdannes til sukkerarter som gjæren vil ta for seg av.
Når kornet meskes så skilles det ut søt væske fra kornet og denne væsken er vørter. Det er denne vørteren som utgjør basen for ølet du brygger.
Når maltet er mesket skal det resterende sukkeret skylles ut av malten. Det gjøres ved at du skyller vann over maltet til du ender opp med riktig mengde vørter i kjelen slik som angitt i oppskriften eller i bryggeveiledningen til ølsettet.
Skylling av malten gjøres med helt rent vann som holder en temperatur på mellom 75 og 80 grader. Her er det viktig at du er nøye og at temperaturen på vannet aldri overskrider 80 grader. Da vil du ende opp med et øl med en besk smak.
Her finner du alt du trenger av utstyr til brygging av øl.
Koke vørteren
Når skyllingen er gjort så har du vørter i kjelen og nå skal den koke. Følg fremgangsmåten på oppskriften du har valgt. Husk at det er under koking at humlen skal tilsettes. Den vil sørge for bitterhet og smak på ølet du brygger.
Her finner du mange spennende oppskrifter.
Avkjøling
Etter at vørteren er kokt skal væsken kjøles ned og overføres til et gjæringskar. Det finnes flere ulike kjølere å velge mellom så velg det karet som passer best til ditt bruk. Under avkjøling er det ekstra viktig at du har fokus på renholdet. Sørg for å desinfisere kjøkkenet og sett i gang med kjølingen så raskt som mulig.
Her finner du gjæringskar til ferdig brygget vørter.
Gjæring
For at ølet ditt skal bli alkoholholdig må det tilsettes ølgjær. Gjæren sørger for at vørteren du har brygget blir gjort om til øl med alkohol. Gjæren bidrar også med mye smak og aroma, og det finnes mange ulike gjærtyper med helt forskjellige smaksprofiler, enten du skal brygge en amerikansk IPA, pils eller belgisk wit osv. Gjæringen bør skje i et rom med stabile temperaturer slik at du får best mulig smak på ølet.
Husk at riktig behandling av gjæren er det viktigste du gjør for at ølet ditt skal bli perfekt. Gi gjæren nok tid til å virke, og sørg for den rette temperaturen.
Her finner du alle typer gjær til ølbryggingen.
Øl på flaske, boks eller fat
Selv om alle prosessene er fulgt er ikke ølet helt ferdig før du har hatt det over på flasker, bokser eller på fat. Du må også tilsette kullsyre og det kan du gjøre på flere måter.
Ha ølet over på flasker og tilsett gjærbart sukker, dextrose, som sørger for at gjæren produserer kullsyre. Etter noen dager har du ferdig øl som du kan glede deg til å både servere og smake på.
Du kan også ha ølet over på fat om du ønsker det. Da overfører du ølet til et corneliusfat og karbonerer ølet med CO2 gass.
Her finner du alt du trenger for tapping av øl.
Det ferdige resultatet
Hvordan ølet ditt smaker til slutt avhenger av hvilke smaker du tilsetter, samt hvilken temperatur du både mesker og koker det kommende ølet ditt på. Det finnes en mengde med oppskrifter du kan prøve som vil gi deg god trening i å brygge øl.
Velger du å brygge øl på frihånd så bør du alltid ha en bryggelogg / brew journal tilgjengelig slik at du kan skrive ned prosessen fra start til slutt. Ved å notere ned alt du gjør er du sikret at du kan lage det samme smakfulle ølet igjen senere, og du lærer mye av å kunne slå opp i notatene dine.
Gled deg til å brygge øl hjemme på egen hånd. Hos Brewshop.no finner du alt du trenger for å lykkes med hjemmebrygging av øl. Med kort leveringstid og unik kundeservice er du i trygge hender når du skal sette i gang med en ny og spennende hobby.
Lykke til!