Å bo i kalde nord gir ikke alltid grobunn for å kunne skilte med frodige middelhavsplanter eller trær, men du kan faktisk få glede av akkurat dette treet. Det kan faktisk stå ute i hagen hele året og er du riktig heldig kan du kose deg med nydelige egendyrkede fersken. Det er ekstra spennende å dyrke et lite ferskentre helt på egenhånd, og vi har sett på hva du må gjøre for å lykkes.
Ferskentre kommer opprinnelig fra Kina og blomstrer med vakre rosa blomster fra april. Lykkes du med treet ditt vil det gi deg vakre og smakfulle fersken i løpet av august. Det er ikke det enkleste treet å lykkes med, men passer du godt på det er det fult mulig.
Slik lykkes du med et ferskentre i hagen
Selv om mange ferskentrær er tilpasset vårt klima er de mer hardføre enn mange tror. Selv om de stammer fra Kina får vi absolutt en følelse av middelhavet når disse står i full blomst i hagen vår.
De trives best i kystområder i lavtliggende strøk sør i landet, men det finnes eksempler på trær som gir frukt også i innlandet og lengre nord.
Sett treet ditt i solveggen
Plasser gjerne treet ditt i solveggen, da vil det trives best. Når treet står i blomst gjør du lurt i å gjødsle det litt med ekstra Nitrogenholdig gjødsel.
Sørg for god plass
Et ferskentre trenger god plass i næringsrik og velldrenert jord. Røttene trenger plass til å bre seg utover så det er anbefalt å grave et hull på én kubikkmeter. Sett ned en støttestolpe slik at det har noe å lene seg til. Plant treet ditt på våren og vann godt. Husk å fjerne døde grener etthvert som de dukker opp. Du vil at treet ditt skal ha det aller beste utganspunktet.
Håp på milde temperaturer
Ferskentre blomstrer så tidlig som april og da kan det mange steder fortsatt være nattefrost. Blir treet utsatt for frost under blomstring kan blomstene fryse i hjel og drømmen om smakfulle fersken kan brått bli en saga blott. Husk å dekke til treet med en fiberduk gjennom vinteren hvis du er usikker på om det kan bli for kaldt for treet ditt. Siden ferskentrær er veldig sårbare for frost kan du kjøpe et tre som er tilpasset vårt klima. De tåler helt opp til 35 minusgrader.
Bestøv treet ditt
Siden treet blomstrer så tidlig på våren er det ikke alltid det er liv i bier og humler som hjelper til med bestøvningen. Da må du gjøre en liten jobb selv. Ta en myk q-tips og rot litt rundt fra blomst til blomst. Treet er selvbestøvende med arr og pollen på samme blomst, men det trenger fortsatt litt hjelp.
Sykdomsutsatt
Ferskentrær er ekstra utsatt for sykdommer som bl.a ferskenblæresopp. Det er en sykdom som angriper de nye bladene og skuddene som kommer frem på våren. Bringer våren med seg både fukt og kjølige perioder er treet ekstra utsatt. Treet vil etterhvert miste de bladene som er angrepet. Selv om treet kan se stusselig ut der det står uten blader kan du trøste deg med at det kommer nye blader når temperaturen stiger.
Har treet ditt fått ferskenblæresopp må du sørge for å samle alle infiserte blader og grener og helst brenne det. Denne sykdommen er smitsom og kan angripe andre vekster om du har det. En sjelden gang blir treet så ødelagt at det beste du kan gjøre er å grave det opp og fjerne hele treet.
Du kan med hell plante et ferskentre i en potte som du kan ha både inne og ute, men sørg for at potten er stor nok. Det kan bli hele 6 meter høyt og trenger litt plass for å trives.
Ferskentre er en eksotisk gjest det er veldig moro å lykkes med. Spesielt når du kan høste deilige fersken rett i fra egen hage. Lykke til og stell pent med treet ditt ?