Kylling er noe vi spiser mye av i landet vårt. Det er magert kjøtt, enkelt å tilberede og er godt likt av de fleste. Kylling kan fort bli skjemt og det er viktig å ha gode rutiner når du skal håndtere dette magre kjøttet. Er du slepphendt med hygienen kan det fort gå veldig galt både for deg og dine gjester. Norge er ikke spesielt plaget av salmonella og alle bønder som har kyllinger har strenge regler å forholde seg til.
Sommeren er høysesong for utfordringer når det kommer til både kylling og sjømat. I varmen er det ekstra viktig at vi har gode rutiner rundt alt fra innkjøp av maten, til oppbevaring og tilberedning. Vi har tatt en kikk på hva du virkelig ikke må gjøre når du skal håndtere kylling, uavhengig av hvilken årstid det er.
Spis aldri rå kylling
Kylling er ikke en kjøttrett som du under noen omstendigheter bør spise rå. Den må alltid være gjennomstekt. Når du skal forsikre deg om at kyllingen er godt nok stekt, eller kokt, sjekker du innerst ved benet på kyllingen. Kommer det gjennomsiktig væske ut fra kyllingen så er den godkjent, er væsken derimot lyserosa eller blodig må den varmebehandles lengre. Kjernetemperaturen på stekt kylling må alltid være minimum 75 grader.
Ikke bruk samme utstyr på rå og stekt kylling
Når du tilbereder rå kylling må du aldri bruke samme utstyret på rå og stekt kylling. Skjærebrett og kniver som du bruker når du klargjør kylling må byttes ut med rent utstyr. Husk å vaske alt godt etter hver gang det er brukt. Legg aldri en stekt kylling på et skjærebrett hvor du har hatt rå kylling. Husk at du alltid må vaske hendene etter å ha tatt i rått kjøtt da slipper du å overføre bakterier som kan gi alvorlig matforgiftning fra en råvare til en annen.
Du må aldri blande rått kyllingkjøtt med andre matvarer
Det er veldig viktig at du ikke blander kyllingkjøttet med andre matvarer. Spesielt salat og andre matvarer som spises rått, uten å bli varmebehandlet, kan bli en kilde til forgiftning.
Ikke bruk kjøkkenhåndkle
Når du vasker hendene, eller utstyret, som har vært i kontakt med rå kylling må du tørke deg med tørkepapir og ikke kjøkkenhåndkle. Bruker du kjøkkenhåndkle vil du spre kyllingsaften videre til andre redskaper og lage grobunn for potensiell matforgiftning. Husk å tørke av både kjøkkenbenken og kranene etter at du har vasket hender og utstyr.
Vil du være ekstra sikker på at du ikke spiser kylling med uønskede bakterier bør du velge fryst kyllingkjøtt fremfor ferskt. Selv om vi har et godt system i Norge kan kyllingen likevel inneholde bakterier som kan gi både kvalme og akutt diaré.
Skal du tine fryst kylling bør du sørge for at du langtidstiner den i kjøleskapet og ikke på kjøkkenbenken. Der kan det fort bli for varmt og bakteriene kan begynne å yngle. Det kan virke som det er mye å tenke på når du skal tilberede litt kylling, men kort sagt må du vaske deg på hendene, vaske alt av kjøkkenutstyr som har vært i kontakt med kyllingen og ikke spise den rå.
Lykke til ?