Dette må du aldri gjøre hvis Hunden din blir bitt av Hoggorm

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er fort gjort at hunden din kan bli bitt av en hoggorm. Den snuser rundt i alt slags kratt og i steinrøyser og plutselig ligger det en hoggorm der. Hunder blir derfor som oftest bitt i snuta eller i bena og når først uhellet er ute er det veldig viktig at hunden din blir tatt med til en veterinær fortest mulig. Det er nemmelig en myte at du ikke behøver å foreta deg noe hvis hunden din har hatt et utrivelig møte med Hoggormen.

Hoggormen er den eneste giftige ormen vi har i Norge og veldig få mennesker blir veldig syke av et hoggorm bitt, en hund derimot kan bli veldig syk og trenger motgift senest innen 24 timer. Hunder som blir bitt kan både kollapse og få senskader så det er viktig at du tar et hoggormbitt på alvor.

Dette må du gjøre når hunden din har blitt bitt av en hoggorm

Hund

Hvor syk hunden din blir av et hoggormbitt kommer an på hvor mye gift den har fått i seg og hvor stor hunden er. Har hunden blitt bitt i snuta vil du se at den hovner opp ganske fort. Hunden din kan også bli slapp og litt fraværende. Ring veterinæren og få time med en gang. Når hunden kommer til veterinæren vil den få motgift og vil bli holdet nøye øye med frem til faren for komplikasjoner er over.

Hunden skal ikke være i bevegelse

Det første du må gjøre når hunden din har blitt bitt er å sørge for at den er minst mulig i bevegelse. Er det en stor hun kan du få den til å gå sakte til bilen, mens en liten hun kan du bære.

Ikke gi den kortisontabletter

Før ble det gitt kortison til hunder som var blitt av huggorm, enten i form av tabletter eller som sprøyte. Det har dyrlegene gått bort i fra. Kortison er ingen motgift mot hoggormgift og vil ikke hjelpe stort.

Ikke sug ut giften

Vi er nok mange som tror at vi skal suge ut giften fra bittstedet, men det skal du altså ikke. Hverken på dyr eller mennesker. Giften sprer seg og du vil ikke klare å hindre giften i ta veien videre innover i kroppen.

Ikke skjær i såret

Du skal ei heller skjære i såret ved bittstedet. Du skal rote minst mulig rundt bittstedet og heller konsentrere deg om å få hunden din til veterinæren. Dyrlegen vil sjekke såret når du ankommer med hunden din. Såret fra bittet kan bli betent og veterinærene pleier ofte barbere ved bittstedet for å kunne holde øyet med såret.

Den første behandlingen hunden får hos veterinæren er intravenøs væske for å forsøkte å hindre skadene som kan komme på nyrer og lever. Et hoggormbitt er nemlig ikke å tulle med. Giften sprer seg med blodet og kan gi skader på nyre, lever og på hjertet. Giften kan også gi skader på vevet der hvor bittsåret er. Blodet vil koagulere og størkne dårligere. Det kan også oppstå store blødninger under huden der hvor hunden har blitt bitt.

Hunden din kan bli bitt uten at du ser det, så det kan være greit å vite tegnene på at hunden har blitt bitt av hoggorm. Hunden kan få en vond hevelse i huden, blårød hud, bli slapp, få rask puls, blod i urinen og kollapse. Ta hunden til veterinæren heller en gang for mye enn en gang for lite.

Hold øye med hunden din i hele perioden som hoggormen er aktiv. Den vil bite hvis du eller hunden din kommer brått på den, men det er ikke alltid den bruker gift. Den er egentlig en stillferdig krabat, men alle vil jo forsvare seg. ?

Flere artikler