Sunt fullkornsbrød – Oppskrift og fordeler

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Å bake et sunt brød hjemme er en fantastisk måte å kontrollere ingrediensene på, og samtidig sørge for at du får i deg viktige næringsstoffer fra naturlige kilder. I denne artikkelen skal vi gå gjennom hva som kjennetegner et sunt brød, og deretter gi en enkel oppskrift på et saftig og næringsrikt brød du kan lage selv.

Hva gjør et brød sunt?

  1. Fullkorn: Fullkorn inneholder alle delene av kornet (kim, kli og endosperm), noe som gir deg flere næringsstoffer som fiber, vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer. Fullkornmel, som grovt hvetemel, rugmel eller speltmel, er langt sunnere enn siktet hvetemel.
  2. Fiber: Fiber er viktig for god fordøyelse og kan bidra til å senke kolesterolet og stabilisere blodsukkeret. Et sunt brød bør ha minst 5-10 gram fiber per 100 gram.
  3. Proteiner: Protein er viktig for muskeloppbygging og reparasjon. Du kan tilsette proteinkilder som nøtter, frø eller belgfrukter i brødet.
  4. Sunne fettstoffer: Bruk av sunne fettkilder som olivenolje, linfrø, chiafrø eller nøtter kan tilføre nyttige fettsyrer som omega-3 og omega-6.
  5. Naturlig søtning: I stedet for sukker kan du bruke naturlige kilder til sødme, som most banan, eplemos eller honning i små mengder.
  6. Unngå tilsetningsstoffer: Mange ferdigkjøpte brød inneholder tilsetningsstoffer, konserveringsmidler og unødvendige sukkerarter. Ved å lage brødet selv kan du unngå disse.

Grunnoppskrift: Sunt fullkornsbrød

Dette brødet er fullpakket med fiber, sunne fettsyrer og har en deilig, fyldig smak. Oppskriften gir to brød, så du kan fryse ett til senere! Husk at en sunt brød også kan passe godt til tapas

Ingredienser:

  • 500 g fullkornshvetemel
  • 200 g sammalt rugmel
  • 100 g havregryn
  • 50 g linfrø (kan byttes med chiafrø eller sesamfrø)
  • 50 g solsikkefrø
  • 25 g fersk gjær eller 1 pakke tørrgjær
  • 2 ts salt (kan reduseres om ønskelig)
  • 1 ss honning eller annen naturlig søtning
  • 4,5 dl lunkent vann
  • 2 dl melk (kan byttes med plantemelk eller mer vann for vegansk versjon)
  • 2 ss olivenolje eller rapsolje

Fremgangsmåte:

  1. Forbered de tørre ingrediensene: Bland fullkornshvetemel, rugmel, havregryn, linfrø, solsikkefrø og salt i en stor bakebolle.
  2. Løs opp gjæren: Hvis du bruker fersk gjær, løs den opp i lunkent vann sammen med honningen. Hvis du bruker tørrgjær, kan du blande den rett i det tørre. Tilsett så vann, melk og olje til gjæren er oppløst.
  3. Bland deigen: Hell væskeblandingen over de tørre ingrediensene og bland alt godt sammen til du får en jevn deig. Den skal være litt klissete, men hvis den er for løs, kan du tilsette litt mer mel.
  4. Heving: Dekk bakebollen med et rent kjøkkenhåndkle eller plastfolie, og la deigen heve på et lunt sted i cirka 1-1,5 time, eller til den har doblet seg i størrelse.
  5. Form brødene: Når deigen har hevet ferdig, del den i to emner og form to brød. Du kan enten bruke brødformer eller forme dem for hånd. Legg dem i smurte eller bakepapirkledde former, og dekk til igjen for en ny heving på cirka 30 minutter.
  6. Forvarm ovnen: Mens brødene etterhever, forvarm ovnen til 220°C.
  7. Stek brødene: Sett brødene midt i ovnen og stek dem i 10 minutter på 220°C. Deretter skrur du ned temperaturen til 190°C og steker videre i 30-35 minutter, eller til brødene er gyldenbrune og gir en hul lyd når du banker lett på dem.
  8. Avkjøling: Ta brødene ut av ovnen og la dem avkjøles på en rist før du skjærer i dem. Dette sikrer at brødene setter seg ordentlig og ikke blir for kompakte.

Variasjoner og tips:

  • Tilsett nøtter eller tørket frukt: For ekstra smak og næring, kan du tilsette hakkede nøtter, som valnøtter eller mandler, eller tørket frukt, som aprikoser eller rosiner.
  • Tilsett grønnsaker: Revet gulrot eller squash gir ekstra fuktighet og fiber til brødet.
  • Bytt ut meltyper: Du kan erstatte deler av melet med andre typer fullkornsmel som byggmel, speltmel eller havremel for variasjon.
  • Fryst brød: Frys ned det ene brødet i skiver, slik at du enkelt kan ta ut skiver etter behov.

Ernæringsfordeler:

Dette brødet er en utmerket kilde til fiber, som er viktig for fordøyelsen og hjelper til med å holde deg mett lengre. Fullkornsmel inneholder også viktige B-vitaminer, jern, magnesium og sink. Linfrø og solsikkefrø bidrar med sunne omega-3 fettsyrer og vitamin E, som er bra for hjertet og huden.

Oppsummering

Å lage sunt brød hjemme gir deg muligheten til å velge ingredienser som fremmer god helse, samtidig som du unngår unødvendige tilsetningsstoffer. Ved å bruke fullkornsmel, frø, sunne fettstoffer og naturlige søtstoffer, kan du bake et brød som både smaker godt og gir kroppen det den trenger. Med denne oppskriften kan du bake et næringsrikt brød som passer perfekt til både frokost og lunsj, eller som en sunn matbit mellom måltidene.

Flere artikler