Mange av oss liker å pynte opp hjemmene våre med ulike planter. Samtidig så har mange av oss kjæledyr og det er ikke alltid at planter og kjæledyr går overens. Det hender dyrene våre prøver å spise på plantene, eller de roter rundt i pottene, og det kan ha litt uheldige konsekvenser. Vi har derfor funnet frem tre planter som ikke er giftige for kjæledyrene våre og som passer perfekt inn i de fleste hjem.
Kjæledyr er familiemedlemmer og vi ønsker ikke at de hverken skal skade seg eller bli forgiftet. Det kan være lurt å sette blomster og planter litt vekk slik at kjæledyr ikke får tak på dem.
Novemberkaktus
Novemberkaktusen var super populær på 70-tallet og har nå funnet veien tilbake i mange hjem. Denne kaktusen er nydelig og i november vil den få vakre blomster. I tillegg til å lyse vakkert opp under blomstring i en ellers mørk tid på året, er den også svært lettstelt.
Novmeberkaktusen hører til kaktusfamilien og er en sukkulent. Den må vannes sparsommelig slik at den ikke råtner. Planten lagrer vann i bladene sine og kan derfor stå lenge uten vann. Den setter pris på en ekstra dusj med vann i blomstringsperioden, men når den er i dvale kan du med hell holde igjen litt på vannet.
Hvor du plasserer novemberkaktusen har en hel del å si for om den vil trives eller ei. Kaktusen vil, etterhvert som den vokser, henge litt med bladene og passer fint i en ampel eller i en høy potte. Sette den gjerne i vinduskarmen og la den stå i ro med en fast plassering. Den må ikke stå i nærheten av hverken peisen eller varmepumpen.
Etter at den er ferdig med blomstringen bør du sette den et sted for å slappe av. Ta den vekk fra varmen og la den stå litt kjølig. Hold igjen på vannet. Da vil den samle krefter og belønne deg med en ny blomstringsperiode. Ta planten frem igjen i august og plasser den på nytt i vinduskarmen. Novmeberkaktusen kan bli svært gammel og det er ikke uvanlig at den går i arv i slekten.
Hoya
Hoya, også kalt porselensplante, er en lettstelt klassiker. Den får mørkegrønne, vakre glinsende blader. Er du riktig heldig kan det hende den også får velduftende blomster. For at den skal blomstre må den ha nok lys og litt ekstra stell. Planten blomstrer helst på gamle skudd så unngå å klippe den om du vil at den skal blomstre.
Porselensplanten har fått sitt navn etter blomstene som kan minne om porselen. Dette er en slynplante og det er mange som binder den opp, men den kan henge fritt om du helst vil det.
Selv om dette er en lettstelt og robust plante trives den best i naturlig lys. Sett den gjerne i stuetemperatur med en litt kjøligere periode når den går i dvale i de mørkeste månedene. Den trives ikke under 15 grader.
Hoya liker best å bli vannet med lunkent vann, og den tåler fint å tørke litt mellom hver vanning. Den trenger mer vann på sommeren enn på vinteren. Er du usikker på om den trenger vann eller ikke? Løft på potten og kjenn etter hvor tung den er. Jo lettere den er jo tørrere er den. Dusj den gjerne en gang i blant og tørk støv av bladene.
Orkidé
Orkideen er også en plante som ikke er giftig for hverken mennesker eller dyr. Den gjør seg i tillegg svært godt som en dekorasjon. Har du en en orkidé som er avblomstret? Ikke kast den. Orkidéen kan nemlig blomstre flere ganger, men det hender den går i dvale en stund.
Selv om det for mange kan føles som om denne planten er vanskelig å ta vare på så er den egentlig ganske så lettstelt. Orkideen er veldig glad i naturlig lys, men trives ikke i direkte sollys. Jorden den står i skal være tilpasset orkideen med blant annet barkbiter i ulik struktur.
Orkideen skal vannes når potten føles lett og røttene har en litt grålig farge. Sett orkideen i en bøtte med vann og la den bli gjennomvåt. Deretter lar du den renne godt av seg før du setter den tilbake i potten sin. Fyll på med dekorasjonsstener på toppen av potten og vann oven ifra.
Lykke til!